tiistai 3. tammikuuta 2012

Uusi vuosi vanhat kujeet.

tontut kivellä uuden vuoden aattona
Kauheasti ihmisillä tuntuu olevan tavoitteellista harrastamista koiriensa kanssa ja tavoitteita vuodelle 2012. Taidan olla tylsä koira"harrastaja" kun meidän poppoon  ainoa ja tärkein tavoite on nauttia kaikesta tekemisestä koirien kanssa, myös arjesta. Touhuillaan kaikkea jo hyväksi todettua hyvällä hengellä ja mielellä. Voi olla, että tulee kokeiltua jotain uuttakin, mutta mitään titteleitä tai hienoja tuloksia ei ole tavoitteena, koska pelkään että ne sumentavat metsän puilta ja ilo tekemisestä, onnen hetkistä ja ratkottavista haasteista katoaa.

Koko laumamme kuuntelee vuoden 2012 strategiaaJoulu meni laiskotellessa ja palkkatöihin palatessa. Onnettomuuksilta ei kuitenkaan vältytty. 26.12 Susi jätti vasemman etujalkansa rappurallin väliin ja kinkkasi kolmella jalalla hetken. Käytin Suden varmuuden vuoksi eläinlääkäriasema Reviirissä ja onneksi mitään isompaa ei löytynyt. Häkkilepoa 2päivää ja kipulääkettä. Sen jälkeen jalka on ollutkin aivan kuin entisensä. Onneksi!

Susi-nukkanen tarkkana kuin porkkana


Ursus vartioi keskeseräisessä koira-aitausessa kera tontun


Uuden vuoden vietinkin jo sitten heräämössä yövuoroissa yleisenä työmyyränä ja hätäsectio ihmisenä. Uuden vuoden aattona ehdittiin kuitenkin käydä aamusta lenkillä metsässä koko poppoon kanssa ja Tuurekin nukahti Mikon syliin kantoreppuun<3

koko poppoo metsälenkillä


Koirat ei pelänneet niitä harvoja raketteja joita naapurit ampuivat, tosin ei koiria ulos päästettykkään rakettien ampumisaikana. Susi nosti päänsä ensimmäisen pamauksen kuullessaan kun nukkui vieressäni. Kun kukaan koirista tai minä ei reagoitu mitenkään painoi Susi päänsä takaisin syliini ja jatkoi unia. 

trimmin lopputuotokset, aikaa meni yhteensä 15 minuuttia:D


Donna, Copain ja Toska sai taas uudistetun lookin kun fiskarssit kävi rastoissa ja tuloksena oli iso pussillinen rastanaruja. Toskan turkin kasvu on hurjaa. Viimeksi cadenetteja leikattiin syksyllä. Ursus hoitaa itse turkin lyhentämisen tarpeen mukaan ja Gigiltä irtoaa leikkiessä muiden koirien suihin rastoja niin paljon ettei tarviste muuten karsia rastojen pituutta tai määrää. Susi-nukkasen ensimmäiset rastanalut on jo havaittavissa<3
Muuten ei uudistuksia ole tapahtunut laumassamme.

Takapiha ja osa laumastamme


08.08.2012 on vuorossa seuraavat agilitykisat Lempäälässä. Hirvittää jo valmiiksi kun viimeksi pojat ovat nähteet agilityesteen joulukuun alkupuolella ja treenit jatkuu vasta 10.01.2012 :O! Hui, saas nähdä mitä kisoista tulee. Tärkeintä tulee olemaan muiden pyreneesien ja heidän ihmisten treffaaminen, sillä huhujen mukaan kisoihin on tulossa huikea osanotto rotumme tiimoilta:) Sen vuoksi myös me strattaamme neljän startin verran vaikkei tuloksia juuri voi odottaa. Jospa pidämme siis lystiä ja nautiskelemme kaffiseurasta.

Susi edestä, Donnan uusi look takaa


Ensikesän osalta kuulin huikeita huhja joista myöhemmin lisää kun asia saa virallisen varmistuksen! Paimennusrintamalta sen verran lisää, että Susi tulee toivonmukaan tekemään CANT-testin. Veikkaukseni on, että Susi sinkoaa pyöröaitauksesta pois reiästä kuin reiästä villieläimen lailla :D Susihan ei ole koskaan nähnyt lampaita.

Missä ne päkäpäät on?


Lisäksi yritämme mennä muutamiin näytelmiin ainakin Suden ja Copainin kanssa. Suurimpana syynä on se,että Susi saa vähän sosiaalistamista. Lisäksi on ikävä kehiin! Olen odottanut, että se tunne tulee ja tulihan se. Minusta on hienoa kun yrittää tuoda koiransa hyvät puolet esiin ja saa nauttia päivästä muiden koiraihmisten kanssa. Hienoa hengailua, joskin vähän kallista sellaista. Ei me varmaan useisiin näyttelyihin kertakaikkiaan ehditä ja kun on tarkkamaku tuomareistakin joille haluaa pyreneesin viedä ei senkään puolesta useita näytelmiä ole luvassa. Harmi se on kun tuomarit eivät tunne rodun rotumääritelmää tai edes sallittuja värejä. Onneksi on joukossa niitäkin tuomareita, jotka ovat rotumääritelmän lukeneet.

Sehän on totuus rodussamme, että koirasta kuin koirasta saa muotovalion. Siksi on mielestäni merkitsevämpää on kuka ne SERTit on antaneet kuin se onko koira MVA. Käyn aina katsomassa keneltä mikin koira on SERTinsä saanut tai mitä määrätyt tuomarit ovat koiralle antaneet kennelliiton koira-netistä. Ne kertovat paljon enemmän kuin sata ERIa tai SERTiä.

Susi meni jo!


Susi tuskin tulee olemaan näyttelytähti kokonsa vuoksi. Sen toki tiesin jo pentua valitessa. Painoa Sudella on se huima 5,4kg, mutta muuten se on Copainin pienoiskopio. Kaikki hampaatkin löytyy koosta huolimatta kera oikean purennan :) Mielestäni se on kaunis apina-ikäinen. Koira, jota on mukava katsella kotona. Ulkonäkö mielyttää silmää ja luonne mieltä. Susi on tällä hetkellä hieman liian korkea ja hieman lyhyt, eli kasvaa siis aivan samoin kuin isänsä. Hassua, mutta Sudesta pystyy heti päättelemään sen vanhemmat, niin hyvä sekoitus se on Poupettea ja Copainia. Copain tuntuu periyttävän itseään melkoisen voimakkaasti kun miettii kaikkia sen pentuja.

Parturoidut The lonkat


Copainin Kafee-pentueesta kennelliitosta tuli Serren lonkat B/B takaisin, kyynärät ja polvet terveet. myös Kaffella ja Jaavalla on polvet, kyynärät ja silmät virallisesti terveet, mutta lonkkien osalta kaffella on toivomisen varaa. Virallisia tuloksia ei ole tullut lonkkien osalta, mutta löysyyttä oli hieman ja mataluutta, onneksi ei kuitenkaan mitään nivelrikon alkeitakaan ollut havaittavissa yhdelläkään pennuista. Lonkat olivat siistit pinnoiltaan samoin kuin lonkkamaljat. Saas nähdä minä tulee takaisin, toivotaan ettei katastrofia. Nyt vaan lihaskunto hyvänä niin kuin Ventelä ohjeisti. Copainillahan ei ollut muutoksia huonompaan uusintakuvissa käydessämme n. vuosi sitten. Se on myös hassua, että joidenkin mielestä Copainin ranskassa saadut lonkkalausunnot C/B (samoista kuvista jotka lähetettiin Suomen kennelliittoon) on huonommat kuin toisen ranskalaisen uroksen (jota on jalostukseenkin Suomessa käytty) C/B tulos... Molemmat koirat paimentaa, mutta kyseisen ranskalaisen uroskoiran jalostukseen käyttäneen kasvattajan mielestä koira on terveempi kuin Copain, sillä hänestä Copainia ei jalostukseen olisi tullut käyttää lainkaan. En voi ymmärtää yhtälöä.

Samoin kuin en ymmärrä, että napatyräistä koiraa käytetään jalostukseen tai koiraa jonka siskolla ja omilla edellisillä pennuilla on kilpirauhassairautta. No, mutta näiden kasvattajien joiden mielestä ulkomaalaisen koiran C/B lonkkatulos on terveempi kuin suomalaisen VASTAAVA ranskassa saatu, napatyrä ja kilpirauhasongelmat tai kaihi ok ei mielestäni tulisi mustamaalata muita. Mielestäni heillä ei siihen ole varaa.

The paska rakki Copain ja onnellinen omistaja


Jokainen toki taplaa tyylillään. Pennun ostajat valitsevat mitkä riskit ottavat. Uskallan väittää että  tervettä yhdistelmää ei olekaan jos vaan tietoa sukulaisista on riittävästi. Jos niin väitetään en ostaisi pentua ko. kasvattajalta. Itse valitsin riskinä lonkat Suden osalta, toivon toki hyviä terveystuloksia. Myöskään sitä en ymmärrä, että kotisivuillle päivitetään vain hyvät terveystulokset ja iloiset uutiset. Samalla lähetetään sähköposteja muiden ihmisten sairaista koirista ja keksityistä sairaiden koirien listoista valituille ihmisille. Onneksi sähköpostit voi lähettää eteenpäin. Ihan vaikka Ranskaan asti koiran omistajalle/kasvattajalle ja niissä näkyy viestin alkuperäinen lähettäjäkin. Josko jokainen tekisi omaa jalostustyötä sarallaan ja vaikka ihan yhteistyössä, avoimesti ja rotua eteenpäin vieden. Mielestäni moisiin mustamaalauksiin ja sairauksiin ei ole varaa. Toki en vielä kasvata ja voi olla ettei kohta enää ole rotua mitä kasvattaa. Terveys on mielestäni riskien hallintaa ja valintaa. Koiran luonnetta ja rodunomaisuutta unohtamatta. PEACE!

8 kommenttia:

 1. Uh, tulipa huono omatunto - mä en ole pystynyt tekemään MINKÄÄNLAISIA tavotteita koirasaralle (tai millekään saralle..) tälle vuodelle.. Ottaa jotenkin kumman koville mulla tää töihin paluu ja kapasiteetti on kovilla. Tai on mulla tavoite - tulla takaisin ProCanikselle treenaamaan, ei me muuten pärjätä. ;) En myöskään ole edes ajatellut kisoissa starttaamista (lisenssikin vielä puuttuu..), kun jotenkin pakka ei tunnu pysyvän kasassa. Tarvis kyllä treeniä paaljon! :)

  VastaaPoista
 2. Pro Canis on kyllä lähestulkoon elinehto:) Tulkaa meidän ryhmään takaisin, jotain puttuu muuten! Täytyyhän sun tavoitteet toteuttaa:)

  VastaaPoista
 3. Eihän tavoitteiden asettaminen tarkoita sitä, että tekemisestä tarvii kadota riemu, vaan on ilo seurata kuinka koira ja omistaja kumpikin oppivat. Ennemminkin ilman tavoitteita tai asioiden mietintää voi jäädä kehittyminen huomaamatta niin harrastuksissa kuin arjen tekemisessä.

  Tykkään lueskella teidän lauman kuulumisia, mutta jotenkin tässä postauksessa kyllä särähti ikävästi monessa kohtaa muiden mollaaminen.

  VastaaPoista
 4. Muuten hyvä, mutta onko se edelleen tiistai ap? Antaskohan työntantaja vapaata näin hyvään tarkoitukseen.. :)

  VastaaPoista
 5. Blogissa kirjoitan omalta osaltani eli itse ISON kilpailuvietin omaavana tiedän sen että tavoitteiden myötä katoaa ilo ja kriittisyys sumentaa metsän puilta. Siitä on kokemusta aiemman yu taustan myötä. En tarkoita, että muilla käy samoin. Muille voi sopia tavoitteellinen harrastaminen paremmin. Minulla ei vain ole halua siihen. Minulle se ei vain sovi. Pelkkä harrastelu ja siinä sivussa sattumina tulevat tittelit passaa paremmin :)

  Se mitä blogin lopussa lukee on toki kriittisyyttä muita kohtaan, mutta olen mielestäni saanut Copainin myötä riittävästi paskaa niskaan joten ehkä saanen sanoa mielipiteeni koirien jalostuksesta. Se ei toki ole autuas totuus vaan minun mielipiteeni. Olen kyllästynyt seläntakana puhujiin ja puukottajiin, josko saisin vain nauttia koirista ja niiden kanssa touhuamisesta. Kyllästyttää. Joskus sitä vain on purettava ja itse sanon asiat suoraan mieluummin kuin mustamaalaan juoruilemalla. Jokainen joka kokee piston sydämmessään voi toki miettiä rehellisesti miksi. Anteeksi jos jotain loukkasin. Yksittäisen pennun omistajan/ostajan vika ei tietenkään ole. Kasvattaja tekee valinnat. Mietin pitkään julkaisenko "ikävää"osuutta,mutta ehkä on aika puhua ääneen. Se oikeus on minullakin.

  VastaaPoista
 6. Toivon, että kommentit lähetetään nimillä. En periaatteessa julkaise kuin nimillä lähetetyt kommentit. Tein toki juuri poikkeuksen, koska kommentti oli asiallinen ja rakentava. Jos tekstissä on virheitä totuuden mukaan, asioista toki saa huomauttaa niin korjaan asian:) Hyvää uutta vuotta, nautitaan koirista, ei toisten mustamaalamisesta!

  VastaaPoista
 7. Annukka: aamulla klo 10 on reenit. Kai sen vapaaksi saa työssä jaksamisen kustannuksella, TYKY toimintaa parhaimmillaan:)

  VastaaPoista
 8. Mä jo Markolle puhuin, että sunnuntai ois kiva päivä.. ;)

  VastaaPoista